Herontwikkeling voormalig Tivoli, Oude Gracht 245, Utrecht -

Herontwikkeling voormalig Tivoli, Oude Gracht 245, Utrecht

Voormalig Tivoli krijgt nieuwe bestemming en wordt een podium voor cultuur en presentatie van Bier, Brood en Koffie!

Stadswaarde ontwikkelt het voormalig Tivoli-pand aan de Oude Gracht tot een bijzondere plek voor Utrechtse cultuur, ambachtelijke smaakmakers en tijdelijke bewoners van de stad.

   

Het gebouw aan de Oude Gracht 245 (voorheen: Tivoli) zal de komende jaren een nieuwe functie krijgen. Stadswaarde heeft de tenderprocedure van de gemeente gewonnen en verbindt zich aan een lange termijn bestemming voor het bijzondere gebouw. Het voormalig Tivoli gebouw zal weer een toonaangevende plek gaan innemen aan de Utrechtse grachten.

Het historische karakter van het gebouw als oud Regulierenklooster en Weeshuys zal weer herkenbaar worden teruggebracht in het ontwerp. Ontwerp is in handen van Bob Custers van Vocus Architecten bna .

 1. Cultuur programma

In zorgvuldige samenwerking met de gemeente, omwonenden en ondernemers zal de restauratie en herontwikkeling van het pand worden uitgevoerd. De oude Kloosterzaal wordt in oude luister hersteld. Het huidige podium krijgt een nieuwe bestemming als klein, intiem podium (150-200 bezoekers) dat geprogrammeerd wordt in samenwerking met Utrechtse organisaties, zoals HKU(Hogeschool voor de Kunsten Utrecht), De Coöperatie en Le Guess Who? Het podium wordt een opstap voor jong Utrechts talent en vult daarmee een gat in het culturele aanbod in de stad.

 1. Ambachtelijke Brasserie

Het gebouw deed in de middeleeuwen dienst als Regulierenklooster, maar door het gebruik van afgelopen decennia is de structuur van het oorspronkelijke gebouw niet meer goed zichtbaar door alle ingebouwde muren, hokjes en kamers. Door het pand stevig ‘op te ruimen’ worden kloostertuin en kloostergang weer herkenbaar. De kloostertuin wordt verbonden met de begane grond van de Kloosterzaal. Hiermee ontstaat een aantrekkelijke horecavoorziening.

 1. Restaurant voor fine dining

Op de begane grond van de oude Kloosterzaal (voormalige popzaal) zal een restaurant komen, dat Utrecht door de combinatie van ambachtelijk produceren en een hoogwaardige keuken verder op de kaart gaat zetten als culinaire hotspot van Nederland. Het restaurant zal een hoge ambitie kennen, maar desondanks zal het toegankelijk zijn voor een groot publiek.

 1. Boetiekhotel

De verschillende verdiepingen van het omvangrijke pand worden ingevuld met kamers en studio’s voor tijdelijke bewoning voor bezoekers van de stad. In dit boetiekhotel, waarin het verhaal van de geschiedenis van het pand een belangrijke rol zal spelen bij de inrichting, worden ca. 46 kamers ondergebracht. De exploitatie is in handen van Utrecht City Hotels (Hans Pieters & Paul Westra, bekend van Court Hotel, De Rechtbank, Hotel 26 Mother Goose, Eye Hotel & Malie Hotel).

 1. Kinderdagverblijf, peuterspeelgroep en buitenschoolse opvang (BSO)

De twee huidige kinderopvangorganisaties Ludens (met op de deze locatie BSO Salto en peuterspeelgroep Marijntje, beide antroposofisch) en Arthemis (kinderdagverblijf) die aan de grote binnentuin grenzen, willen in het pand blijven. Hiermee kan de rust in de binnentuin aan de Springweg gewaarborgd worden en is er ook in de nieuwe toekomst van het pand ruimte voor kinderen om zich te ontwikkelen en te spelen.

 • Project

  oudtivoli
 • Gemeente

  Utrecht
 • Locatie

  Oude Gracht 245
 • Programma

  Hotel, Cultuur, Restaurant
 • Architect

  Vocus Architecten
 • Belegger

  Stadswaarde