Herontwikkeling Oud Tivoli, Oude Gracht 245, Utrecht
Voormalig Tivoli krijgt nieuwe bestemming en wordt een podium voor cultuur en ambachtelijke productie van Brood, Koffie en Bier!
initiatiefnemer Douwe van Akkerveeken en Stadswaarde Vastgoedontwikkeling gaan samen het voormalig Tivoli-pand aan de Oude Gracht ontwikkelen tot een bijzondere plek voor Utrechtse cultuur, ambachtelijke smaakmakers en tijdelijke bewoners van de stad.
Het gebouw aan de Oude Gracht 245 (voorheen: Tivoli) zal de komende jaren een nieuwe functie krijgen. Van Akkerveeken en Stadswaarde hebben de tenderprocedure van de gemeente gewonnen en verbinden zich aan een lange termijn bestemming voor het bijzondere gebouw. Het voormalig Tivoli gebouw zal weer een toonaangevende plek gaan innemen aan de Utrechtse grachten.
Het historische karakter van het gebouw als oud Regulierenklooster en Weeshuys zal weer herkenbaar worden teruggebracht in het ontwerp. Ontwerp is in handen van Bob Custersvan Vocus Architecten bna in samenwerking met Pierre Mazairacen Karel Boonzaaijervoor het interieurontwerp.
- Cultuur programma
In zorgvuldige samenwerking met de gemeente, omwonenden en ondernemers zal de restauratie en herontwikkeling van het pand worden uitgevoerd. De oude Kloosterzaal wordt in oude luister hersteld. Het huidige podium krijgt een nieuwe bestemming als klein, intiem podium (150-200 bezoekers) dat geprogrammeerd wordt in samenwerking met HKU(Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en cultuurorganisaties, zoals bijvoorbeeld De Coöperatieen Le Guess Who?Het podium wordt een opstap voor jong Utrechts talent en vult daarmee een gat in het culturele aanbod in de stad. De programmaregie is in handen van Eduard Versteege(voorheen EKKO, Culturele Zondagen).
- Ambachtelijke Brasserie 4U
Het gebouw deed in de middeleeuwen dienst als Regulierenklooster, maar door het gebruik van afgelopen decennia is de structuur van het oorspronkelijke gebouw niet meer goed zichtbaar door alle ingebouwde muren, hokjes en kamers. Door het pand stevig ‘op te ruimen’ worden kloostertuin en kloostergang weer herkenbaar. De kloostertuin wordt voorzien van een transparant dak en wordt verbonden met de begane grond van de Kloosterzaal. Hiermee ontstaat een aantrekkelijke horecavoorziening voor een aantal Utrechtse ondernemers, ‘Utrechts finest’, die – temidden van de horeca – op ambachtelijke wijze in het pand gaan produceren: Brood, Koffie en Bier. Op dit moment worden gesprekken gevoerd met een aantal Utrechtse ondernemers (4U), waaronder een bakkerij/patisserie, een koffiebrander, een bierbrouwerij en een chef-kok. Zodra de contracten zijn getekend zullen de namen bekend gemaakt worden.
- Restaurant voor fine dining
Op de verdieping van de oude Kloosterzaal (voormalige popzaal) zal een restaurant komen, dat Utrecht door de combinatie van ambachtelijk produceren en een hoogwaardige keuken verder op de kaart gaat zetten als culinaire hotspot van Nederland. Het restaurant zal een hoge ambitie kennen, maar desondanks zal het toegankelijk zijn voor een groot publiek.
- Boetiekhotel
De verschillende verdiepingen van het omvangrijke pand worden ingevuld met kamers en studio’s voor tijdelijke bewoning voor bezoekers van de stad. In dit boetiekhotel, waarin het verhaal van de geschiedenis van het pand een belangrijke rol zal spelen bij de inrichting, worden ca. 42 kamers ondergebracht. De exploitatie is in handen van Utrecht City Hotels (Hans Pieters & Paul Westra, bekend van Court Hotel, De Rechtbank, Hotel 26 Mother Goose, Eye Hotel & Malie Hotel).
- Kinderdagverblijf, peuterspeelgroep en buitenschoolse opvang (BSO)
De twee huidige kinderopvangorganisaties Ludens(met op de deze locatie BSO Salto en peuterspeelgroep Marijntje, beide antroposofisch) en Arthemis(kinderdagverblijf) die aan de grote binnentuin grenzen, willen in het pand blijven. Hiermee kan de rust in de binnentuin aan de Springweg gewaarborgd worden en is er ook in de nieuwe toekomst van het pand ruimte voor kinderen om zich te ontwikkelen en te spelen. En om broodjes te bakken in de bakkerij.